Birleşik Krallık merkezli Guardian gazetesi, Afrika ülkelerinde doktor ve hemşirelerin beyin göçünü sayfalarına taşıdı. Haberde Nijerya, Gana ve Zimbabwe’de sağlık çalışanlarını ülkede tutmak için çıkarılan yasalara rağmen, doktorların ve hemşirelerin başka ülkelere göç ettiğine yer verildi.
Nijerya’da 5 bin hasta başına bir doktor düştüğü belirtilirken, bu rakamın gelişmiş ülkelerde 254 hastaya bir doktor olduğu hatırlatıldı. Doktorların ve hemşirelerin beyin göçü sadece Nijerya’yla sınırlı olmadığına dikkat çekildi. Dünya Sağlık Örgütü, 2030’a kadar birçoğu düşük gelir seviyesinde ülkelerde olmak üzere sağlık sektöründe 10 milyon kişilik bir açık bekliyor.
34 Afrika ülkesi kritik eşikte
Bunu engellemek için 2020’de “kırmızı liste” yayımlayan DSÖ, Nijerya, Gana ve Zimbabve’nin de aralarında olduğu 34 Afrika ülkesinin kritik eşikte olduğunu ilan etmiş ve bu ülkelerden sağlık çalışanı alınmaması çağrısı yapmıştı.
Buna karşın sadece 2022’de yaklaşık 4 bin hemşire Gana’yı, 2021 ve 2022’deyse 2 bin 600’ü hemşire 4 bin sağlık çalışanı Zimbabve’yi terk etti.
Kırmızı listedeki 47 ülkenin 14’ünden sağlık çalışanlarını istihdam eden Birleşik Krallık’ın tutumunun diğer gelişmiş ülkelerin yaklaşımlarını da yansıttığı belirtiliyor.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus geçen aylarda konuyla ilgili bir açıklama yaparak, kırmızı listeye saygı duyulmasını ve birçok ülkenin uluslararası göç nedeniyle sağlık çalışanlarını kaybetmenin eşiğinde olduğunu söylemişti.